Pirmskolas vecuma bērnu vecākus aicina uz nodarbību par mutes veselības ietekmi uz bērna attīstību

/ March 29, 2021

Pirmā lieta, kas nāk prātā, runājot par bērnu mutes veselību, ir zobu veselība – kariesa profilakse, zobu kopšanas paradumi, cukura patēriņa ierobežošana u.tml. Tomēr mutē notiek arī citi ne mazāk svarīgi procesi, kas var būtiski ietekmēt bērna attīstību.

Ja bērna pirmajā dzīves gadā vecāki pastiprinātu uzmanību pievērš viņu fiziskajām prasmēm (cik mēnešu vecumā apvēlās, cik – sāka rāpot, cik – piecēlās kājās un sāka staigāt, pēcāk viņu uzmanības fokusā ir bērna valodas, sociālās prasmes un intelektuālā attīstība. Turklāt – jo tuvāk nāk skolas vecums, jo lielāku uzmanību šim jautājumam pievērš vecāki.

Kāpēc bērns nespēj izrunāt atsevišķas skaņas, burtus? Kāpēc bērnam nepadodas loģiskās domāšanas uzdevumi? Kāpēc bērns 6 gadu vecumā runā sliktāk par trīsgadnieku? Kāpēc bērns nevar iemācīties lasīt?

Jautājumu ir daudz. Atbilžu arī. Taču tikai retais zina, ka bērna valodas un intelektuālā attīstība ir cieši saistīta ar mutes veselību.

Cilvēka mute ir sarežģīts mehānisms, jo no kaulu, muskuļu un saišu spējas pareizi mijiedarboties ir atkarīga gan sakodiena, gan runas, gan arī elpceļu attīstība. Tieši elpceļiem ir ļoti nozīmīga loma bērna attīstībā, jo no pareizas elpošanas un skābekļa cirkulācijas asinīs ir atkarīga mūsu smadzeņu darbība. Ne velti mēdz sacīt, ka nav nekā, ko cilvēks uz šīs pasaules kārotu vairāk kā nākamo elpas vilcienu.

Pieredze liecina, ka lielu daļu bērna attīstību kavējošo faktoru, kas saistīti ar mutes veselību, var efektīvi novērst, ja tie tiek konstatēti laikus. Tāpēc Oveselība šā gada 30.martā plkst. 19.00 organizēs nodarbību “Mutes veselības ietekme uz bērna attīstību”, kas būs īpaši saistoša  pirmsskolas vecuma (sākot ar 4 gadu vecumu) bērnu vecākiem.

Tās ietvaros sertificēta audiologopēde un “Pirmās Miofunkcionālās klīnikas” līdzdibinātāja Evija Ekure vienkāršā veidā skaidros sarežģītas ar mutes veselību un tās ietekmi uz mazā cilvēka organismu saistītas lietas.

Nodarbība norisināsies tiešsaistes platformā Zoom. Saite uz to tiks nosūtīta tikai reģistrētajiem nodarbības dalībniekiem, tāpēc interesenti ir aicināti sūtīt pieteikumus uz e-pastu oveseliba@ogresnovads.lv.

Share this Post