Īpašā lekcijā informēs pusaudžu vecākus, kā pasargāt bērnus no narkotiku atkarības

/ March 29, 2021

Uzskats, ka ar narkotikām un citām psihotropajām vielām mēdz “niekoties” tikai cilvēki no nelabvēlīgām ģimenēm, “tusētāji”, kā arī divnieku karaļi un karalienes, ir maldīgs. Pieredze liecina, ka šī problēma var skart ikvienu, taču īpaši viegli šim “aizliegtā augļa” vilinājumam pakļaujas pusaudži. Tāpēc Oveselība aicina viņu vecākus uz bezmaksas nodarbību “Iepazīsti narkotiku patieso seju un pasargā savu ģimeni!”.

Spīts un zinātkāre – īpašības, kas pusaudžus raksturo visspilgtāk. Tieši ar vēlmi pārbaudīt atļautā robežas nereti ir skaidrojami viņu “eksperimenti” ar apreibinošām vielām, kas kļūst par aizvien nopietnāku problēmu mūsdienu sabiedrībā. Kā nekā, narkotikas šobrīd iegādāties ir teju vienkāršāk nekā maizi vai pienu veikalā. Vēl vairāk – to piedāvājums jau sen neaprobežojas tikai ar marihuānu, hašišu, kokaīnu un spaisu.

Psihologi un narkologi norāda, ka šie pusaudžu “eksperimenti” nav nekas nosodāms, ja runa ir tikai par izmēģināšanu. Svarīgi ir nepieļaut, lai tie kļūtu par “hobiju” vai pat ikdienu. Īpaši, ja narkotiku lietošanas galvenais mērķis ir aizmirsties problēmu gadījumos.

Iekļūt narkotiku atkarības jūgā var ļoti ātri.  Taču izkļūt no tām ir ļoti sarežģīti. Tāpēc pusaudžu vecākiem ir svarīgi ne vien runāt ar atvasēm par narkotikām, to lietošanas sekām, bet arī novērot viņus, lai identificētu problēmas laicīgi. Tāpēc ir vērtīgi zināt:

  • Kā noteikt, ka bērns ir lietojis narkotikas?
  • Kā saprast, kāda veida ķīmiskajam “kokteilim” viņš dod priekšroku?
  • Kur meklēt palīdzību, ka šie “eksperimenti” ieilgst un rada atkarību?

Atbildes uz šiem, kā arī daudziem citiem ar narkotiku lietošanu saistītajiem jautājumiem 31.martā plkst. 19.00 nodarbībā “Iepazīsti narkotiku patieso seju un pasargā savu ģimeni!” sniegs Ogres novada Sociālā dienesta Profilakses punkta sociālā rehabilitoloģe Mirdza Vaivare.

Nodarbība norisināsies tiešsaistes platformā Zoom. Saite uz to tiks nosūtīta tikai reģistrētajiem dalībniekiem, tāpēc visi interesenti ir aicināti sūtīt pieteikumu uz e-pastu oveseliba@ogresnovads.lv!

Share this Post