Saruna ar Ogres Sporta centra direktori Dzirkstīti Žindigu – nra.lv

/ February 27, 2020

Saruna ar Ogres Sporta centra direktori Dzirkstīti Žindigu.

– Cik plašs ir Ogres Sporta centra darbības loks?

– Ļoti plašs – mēs esam tie, kas organizē sporta dzīvi ne tikai Ogrē, bet visā novadā. Tāpat neaprobežojamies tikai ar sporta skolu, bet sadarbojamies ar visiem novada sporta klubiem un izglītības iestādēm.

Mēs apzināmies, ka atrodamies pašā Latvijas viducī, un mūsu sporta bāzes var izmantot valsts mērogā. Lielākie sporta notikumi saistās ar vieglatlētiku – šeit noritēja Latvijas čempionāts, Rīgas kausi, Prezidenta balvas izcīņa. Mēs saprotam, ka lielu sporta notikumu organizēšana ir izaicinājums pilnīgi visiem, sākot no apkopēja, līdz sportistiem, treneriem un centra direktoram, tāpēc ar pašvaldības atbalstu darām visu, lai sporta notikumi radītu pozitīvu gaisotni. Piebildīšu, ka pašvaldība par mērķi ir izvirzījusi novada iedzīvotāju skaita pieaugumu un viens no instrumentiem, kā to izdarīt, ir radīt pozitīvu un sportisku vidi, kas ir nepieciešama gan pieaugušajiem, gan bērniem. Mums ir svarīgi, lai vecāki būtu pārliecināti, ka šeit bērni ir drošībā, ka norit kvalitatīvi treniņi un sabalansēta bērna attīstība.

– Viena no būtiskākajām darbības jomām ir sporta skola. Kādos sporta veidos tā attīstās?

– Vieglatlētika, orientēšanās sports, svarcelšana, rokasbumba, futbols un mākslas vingrošana. Sporta skolā ir visas vecuma grupas, sākot no sešgadīgajiem, līdz 25 gadus veciem jauniešiem. Ir grūti pateikt, kurā sporta veidā ir vislabākie panākumi, jo katrā sporta veidā dažādās vecuma grupās ir spējīgi un talantīgi sportisti. Piemēram, pagājušajā gadā novadu konkurencē Latvijas Jaunatnes olimpiādē bijām vislabākie. Es nenoliedzu, ka prioritāte ir vieglatlētika, jo tā ir visu sporta veidu pamatā – skriešana, lēkšana, mešana attīsta visu cilvēku.

– Jūs pieminējāt mākslas vingrošanu – tā nav izplatīta sporta skolu programma. Vai šo iespēju izmanto arī apkārtējo novadu bērni?

– Jā, bija dažādu apstākļu sakritība – treneri, bērni, vecāki, Sporta centra un pašvaldības vadība, kas vēlējās attīstīt šo sporta veidu, tika atvērta mākslas vingrošanas programma. Ne tikai mūsu Sporta centrā, bet arī Basketbola skolā ir ļoti daudz bērnu no citiem novadiem – šajā mācību gadā Sporta centra grupās ir 445 audzēkņi, no tiem 86 ir no citiem novadiem. Atzīšu, ka esošais novadu dalījums apgrūtina Sporta centra darbu, jo Ogres pašvaldībai nav tiesību finansiāli atbalstīt cita novada bērnus. Sanāk, ka ne visus Sporta centra talantīgākos sportistus varam atbalstīt, kaut arī viņi ir mūsu audzēkņi. Zaudētāji paliek jaunie talantīgie sportisti.

– Kā attīstās pieaugušo sports?

– Pieaugušo sports attīstās caur sporta klubiem, kam neliedzam savu atbalstu. Noteikti visi, kas seko līdzi sporta notikumiem valstī, zina, ka mūsu basketbola kluba Ogre komanda šobrīd ir līderi gan Latvijas Basketbola līgā, gan LAT-EST līgā. Spēcīga ir arī handbola kluba Ogre vīriešu komanda, orientieristi, Ogres frisbija kluba komandas, karatē un citi sporta klubi. Pašvaldības saistošie noteikumi paredz atbalstu gan individuālajiem sportistiem, gan komandām – tas nozīmē sporta bāzu izmantošanu bez maksas vai ar atlaidi, līdzfinansējuma pieejamību dalībai sacensībās un sacensību organizēšanai, kā arī kluba darbības nodrošināšanai.

Sportotgribētāji bez maksas var izmantot stadiona infrastruktūru no 6 rītā līdz 22 vakarā, ja vien tajā nenorit sacensības vai organizēti treniņi. Tāpat pieejamas ir trenažieru un spēka treniņu zāles. Ļoti veiksmīgi sadarbojamies ar senioriem – viņiem, iepriekš vienojoties, pieejama arī sporta zāle, smagatlētikas zāle un trenažieri. Šo iespēju viņi aktīvi izmanto – pie mums brauc Ķeguma novada sporta seniori. Var teikt, ka sporta bāzes Ogres novadā ir pieejamas un labā stāvoklī – tagad aktīvi jāstrādā, lai tās tiktu pilnvērtīgi izmantotas, jo iespējas ir plašas – skriet, nūjot, peldēt, braukt ar velosipēdiem, pastaigāties. Pagājušajā gadā uzsākām skrējienu – Izskrien Ogri!. Redzējām, ka tas novadniekiem ir interesants pasākums, tāpēc arī šogad organizēsim šo skrējienu. Bez tā mums ir ļoti daudz dažādu sportisku un veselību veicinošu pasākumu, kuri cits citu papildina.

Informāciju sagatavoja – nra.lv
Foto – nra.lv

Share this Post