Eiropas sporta nedēļa

/ September 21, 2018

Ar teju 1000 sporta pasākumiem no 23. līdz 30. septembrim visā Latvijā jau ceturto reizi notiks Eiropas Sporta nedēļa. Eiropas Sporta nedēļas atklāšana notiks 23. septembrī Rīgā, Centra sporta kvartālā ar vērienīgiem sporta svētkiem un kopā ar Pasaules čempionātu ielu vingrošanā.

Tās mērķis – mainīt paradumus un aicināt iedzīvotājus būt fiziski aktīvākiem. Gandrīz katrs trešais jeb 28% Latvijas iedzīvotāju atzīst, ka ikdienā nesporto, atklāj pirms gada Eiropas Sporta nedēļas (ESN) ietvaros veiktais pētījums. Gandrīz puse no mazaktīvajiem jeb apmēram 15% iedzīvotāju Latvijā nav sportojuši kopš skolas beigšanas, turklāt daži – to regulāri nav darījuši vispār. Fakti liecina: joprojām esam lielāki sporta fani nekā sportotāji, un sabiedrību var dalīt 2 grupās – aktīvie ir aktīvi, bet ievērojama daļa no mums ir fiziski mazaktīvi ilgstoši vai nesāk sportot vispār.

Tāpēc šī gada ESN vienotais aicinājums ir #piecelies un piecel sev līdzi vēl kādu.

“Ja katrs no mums, kuram sports vai vienkārša fiziska izkustēšanās ir pašsaprotama ikdienas dzīves daļa, sev līdzi aizrautu vismaz vienu cilvēku – kaimiņu, draugu vai opi – , mēs kopā varētu paveikt lielu darbu – pakāpeniski iedrošināt, izaicināt, motivēt tos, kuri vēl nav sajutuši to, cik daudz enerģijas, emociju, prieka, gandarījuma var sniegt fiziska kustēšanās. Tāpēc es izaicinu savus fanus – sakot paldies par atbalstu un līdzi jušanu, nākamreiz pēc spēles #piecelies un uzsiti pa bumbu arī pats,” aicina ESN vēstnesis, futbola kluba Jūrmalas Spartaks ģenerāldirektors, kādreizējais Latvijas valsts vienības spēlētājs un Latvijas čempions Edgars Gauračs. 

Aptauja liecina: absolūtais vairākums (84%) Latvijas iedzīvotāju seko līdzi Latvijas sportistu sniegumam, taču vien katrs piektais (18%) teicis, ka šie panākumi motivē pašiem pievērsties sportošanai. Šo teikuši cilvēki, kuri ikdienā jau sporto. Tikmēr 2/3 jeb 66% iedzīvotāju godīgi atzīst – sportistu panākumi nemotivē pašiem kļūt aktīvākiem.

22.09.

Eiropas Sporta nedēļas pasākumu nacionālais koordinators Latvijā ir Latvijas Sporta federāciju padome.

 

Share this Post